Annemieke Pinkse neemt met weemoed afscheid

Nog een paar dagen en het zit er op voor Annemieke Pinkse. Ze neemt op eigen verzoek afscheid van basisschool Willibrord/Miland in de Meije. Toch kost haar vertrek als adjunct-directeur en leerkracht haar zichtbaar moeite. ‘De sfeer op deze kleine school en het contact met ouders, kinderen en collega’s dat ga ik missen’, vertelt ze.

Ze zit middenin de festiviteiten. Niet alleen i.v.m. haar vertrek; ook zit ze dit jaar 25 jaar in het onderwijs. Tijdens het afscheidsetentje met alle collega’s van Willibrord/Miland en de receptie voor ouders en oud-ouders drukte directeur Willibrord-Miland Wil Nicolaas Annemieke het stempel ‘expert’ en ‘vakvrouw’ op. Het afscheidsfeestje met de leerlingen heeft ze nog tegoed.

Wil Nicolaas roemde haar om haar vele vaardigheden. Ze noemde Annemieke onder meer een opticien, kapitein en boerin: ‘De wijze waarop je kijkt bepaalt jouw handelen. Je bent een kapitein; je hield het roer recht, hield Miland op koers en je vond geen zee te hoog. Je verdiepte je als een boerin in het boerenleven. Je leerde van je pupillen de ins & outs van het leven op de boerderij. Jij vat het beroep leerkracht op als veelzijdig. En dat is nog zacht uitgedrukt. Want naast het juf-zijn ving je muizen, repareerde je het kopieerapparaat, was je ICT’er en draaide je ook voor schoonmaken je hand niet om. We gaan je missen.’

Lachend vertelt Annemieke dat de kinderen haar vraag hoe een biggetje heet dat groter wordt niet beantwoorden met varken, maar met ‘naar de slacht’. Ook legden de kinderen haar uit dat de boerderijhond niet wordt uitgelaten, maar dat de deur wordt opengezet.

‘Ik ga niet weg omdat ik geen plezier meer in mijn werk heb’, benadrukt Annemieke. ‘Maar ik heb nu nog de leeftijd een volgende stap te maken en tijd en energie in iets anders steken. De komende weken ga ik me oriënteren. Ik weet al wel dat ik iets wil gaan doen in begeleiding van ouders en kinderen. Het liefst zorg met een link naar het onderwijs.’

Tijdens haar 25-jarige onderwijscarrière bracht Annemieke 12 jaar op Miland door. Ze werd als adjunct-directeur en leerkracht aangenomen. Tegelijkertijd begon ook Ineke van Geene op Miland. Zij wisselt het komende schooljaar Miland in voor Willibrord. Daisy Lehmann, nu werkzaam op Willibrord, neemt de functie van Annemieke over. De scheidende adjunct verzekert ouders en kinderen dat zij in Daisy een deskundige vervangster krijgen die snel de draad zal oppakken.

Ze zegt met dankbaarheid en plezier terug te kijken op de samenwerking met zowel haar collega’s als met de ouders. ‘Een kleine school kan alleen optimaal functioneren als collega’s op elkaar kunnen rekenen. Als dan ook nog eens veel ouders bereid zijn de handen uit de mouwen te steken voor allerhande klussen, dan ben je een gelukkig adjunct-directeur.’

Miland zit in haar hart geworteld. ‘Ik heb er fantastische jaren doorgebracht. Miland is niet echt van me af, want ik ga af en toe langs. Ik wil van de Miland-sfeer blijven snoepen,’ zegt Annemieke met wat weemoed in haar stem.