Bodegraafse BN’ers Liam en oma Diny op Jeugdjournaal

Bodegraafse BN’ers Liam en oma Diny op Jeugdjournaal

‘Ik heb een hekel aan overblijven. De directeur van mijn school heeft geregeld dat ik op dinsdag en donderdag bij oma Diny mag lunchen. Dat geef me een blij gevoel, want ik bezoek graag oudere mensen’, vertelt Liam (groep 5 van Willibrord-Miland). ‘En ik vind het heerlijk als hij komt. Het is oergezellig, het breekt mijn dag en ik voel me minder eenzaam’, zegt oma Diny.

Liam en oma Diny staan centraal in het item Ouderenzorg dat het Jeugdjournaal in het kader van de verkiezingen presenteert. De andere al uitgezonden items zijn Onderwijs, Vluchtelingen en Klimaatverandering.

Elke keer zet oma Diny iets lekkers op tafel. De ene keer knakworstjes en de andere keer poffertjes of tosti’s. Onder het eten kletsen de twee wat af: zoals over school en over het nieuws uit de krant. Na het eten ruimen ze samen af, waarna Liam, liggend op de bank, nog een kwartiertje tv kijkt. Als het tijd is voor school zwaait oma Diny haar maatje uit.

Liam bezoekt meerdere oudere mensen. Hij vindt dat het niet hoort dat mensen eenzaam zijn. ‘Meer kinderen zouden oudere mensen moeten bezoeken. Het geeft je een goed gevoel’ zegt hij uit ervaring.

Malou van het Jeugdjournaal nam het interview af. Cameraman Geert filmde Liam en oma Diny. Malou vroeg Liam ook wat hij hoopt dat de verkiezingen gaan opleveren. ‘Als er massaal op 50+ wordt gestemd, dan gaat er echt wel wat gebeuren. Ik denk dat dan ook meer kinderen eenzame ouderen gaan bezoeken’, is hij van mening.

Het item Ouderenzorg werd op donderdag 9 maart opgenomen (cameraman Geert) en wordt vrijdag om 18.45 uur op NPO3 uitgezonden. Wie de uitzending heeft gemist, kan de uitzending vanaf maandag 12 maart bekijken op YouTube Jeugdjournaal.