Het peutergroepje

De afgelopen periode was een wenperiode . Wennen aan elkaar en de andere kinderen, wennen aan de juffen, aan het dagritme en aan de regeltjes. Iedere maandagochtend starten we even in de kring. De kinderen kunnen dan een boekje kijken of ze hebben nog de tijd om afscheid te nemen. In de kring zingen we het liedje van de dagen van de week en we tellen tot de dag van de maand.

Daarna gaan de peuters met de kinderen van groep 1 naar de Kinderkeet. Meestal staan de tafeltjes klaar voor een gezamenlijke activiteit. Voor de herfstvakantie hebben we de boekjes van Dribbel gelezen. Deze boekjes spreken erg aan omdat er weinig tekst in zit en er op iedere bladzijde een flapje zit om open te doen. Jonge kinderen genieten van de verhaaltjes en de herhaling. Zo kunnen ze met elkaar de boekjes ‘lezen’. Het thema verstoppen sloot goed aan bij ‘de flapjes’ en daarom hebben we ook allerlei verstopspelletjes gedaan. Vorige week stonden er puzzels op de tafels en kon ieder op zijn niveau puzzelen. Afgelopen maandag heeft groep 3 voorgelezen en hebben we het spelletje “Muisje, muisje ,waar zit je?” gedaan. De kinderen die al wat langer op school zijn snappen al iets van het tikken en gepakt worden maar de peuters vinden het prachtig om achter elkaar aan rond te rennen.

Om 9.20 uur is het tijd om naar de groep te gaan. Daar mogen de peuters kiezen wat ze willen doen, op het kleed met constructie, in de bouwhoek, in de huishoek of een spelletje uit de kast. Maar deze week mochten ze eerst met de juf samen een herfstblad verven met sponsjes. Dat was wel spannend; wel of geen schort aan, mag je vieze vingers krijgen, mag je alle kleuren gebruiken? Heel voorzichtig, eerst samen en toen alleen! Leuk om te zien hoe zo’n eerste verfwerkje lukt en trots mee naar huis gaat!

Na het eten en drinken gaan we altijd buiten spelen. Jassen aan, sjaals om want buiten spelen is gezond. Er wordt wat afgefietst, zand geschept, gereden met een kar, blaadjes gezocht en helikoptertjes verzameld. Vorige week was het te koud en te nat en toen hebben we met 3 groepen( 1-2 en de peuters) spelletjes gedaan in de Kinderkeet. Trampoline springen, pittenzakjes gooien en als een paardje over de stokken springen.

Wat doen de peutertjes hun best en wat zijn ze al gewend aan hun groep!