November in de bovenbouw!

Bridge!

De leerlingen van groep 7/8 hebben deze maand 5 bridgelessen gehad. Deze lessen werden aangeboden door B.C. Bodegraven-Reeuwijk. Het doel van deze lessen: het leren van de regels en vooral veel plezier beleven aan het spelletje. En dat is gelukt! Met bridge oefen je logisch denken, rekenen en analyseren. Maar je leert ook samenwerken, concentreren en het maken van beslissingen.

Bridge is het enige kaartspel dat ook een denksport is en je speelt het met een partner. Al na de eerste les wisten de leerlingen dat ‘Noord met Zuid’ speelt en ‘Oost met West.’ En dat die samen, weer tegen elkaar spelen. Ieder potje werd er geprobeerd om zoveel mogelijk ‘slagen’ te maken en na de uitleg van Emiel, die meerdere malen heeft meegedaan aan het EK en WK Bridge werden de leerlingen nog beter. In het bridge boekje konden de leerlingen er nog meer over lezen en er waren vragen om samen te beantwoorden. Er wordt nu in de klas regelmatig een spelletje bridge gespeeld, erg gezellig.

Nationaal Schoolontbijt!

Onesies, pyjama’s en badjassen aan: op donderdag 7 november hebben we weer meegedaan aan het Nationaal Schoolontbijt. Het pakket was ook dit jaar lekker uitgebreid! Kinderen konden kiezen uit volkorenbrood, -bolletjes en -krentenbollen, volkorencrackers, glutenvrij brood (op aanvraag), halvarine, 30+ kaas, appelstroop, 100% pindakaas, tuinkers, yoghurt, muesli, melk, thee, groente en fruit. Zoals elk jaar was het gevarieerde  pakket samengesteld volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Het was een prima ontbijt om de dag mee te starten!

Thema Azië!

Deze maand hebben we ook het MI thema ‘Azië’ afgesloten. Er waren kaarten waarbij er keuze was uit alle 8 de intelligenties.

De leerlingen van groep 7 en 8 kregen deze toets vragen:

Wat is overbevolking en schrijf 3 gevolgen op.

Welke landschappen en klimaten kennen we in Azië?
Waarom worden veel spullen die wij hier hebben in Azië gemaakt?

Wat is tsunami en hoe ontstaat een aardbeving?
Wat zijn de vijf wereld godsdiensten en schrijf 3 kenmerken op.

Per 5 leerlingen was er een land uit Azië gekozen. De opdracht was om een kraampje in te richten voor de vakantiebeurs. Woensdag 13 november was het dan zover: ‘vakantiebeurs Azië.’ We begonnen met een quiz over China gemaakt door 2 leerlingen uit groep 6. Daarna kon iedereen rondlopen om alle kraampjes te bewonderen. Er was uiteraard ook een kraampje met Indische hapjes en drankjes. Natuurlijk kwamen de leerlingen van de onderbouw ook kijken en de opkomst van ouders was erg hoog dus het was een gezellige boel.