Oktober nieuws uit de bovenbouw!

Kinderboekenweek
Op woensdag 2 oktober hebben we de Kinderboekenweek geopend.
Toen we aankwamen op het schoolplein zagen we daar allemaal lezende juffen en meesters. Nou ja, ‘personages uit kinderboeken.’ Eenmaal in de gymzaal aangekomen, las elk personage een stukje voor en moesten we raden wie het was en wat voor voertuig er werd gebruikt. Daarna werden er tweetallen gemaakt om zelf ‘op reis’ te gaan. Op reis door de school waar een boekenspeurtocht met vragen was uitgezet. Het was ontzettend gezellig en er werd hard gewerkt en gespeurd. Toen de tijd om was, konden we de antwoorden nakijken op het Digibord. Als cadeautje van de OR was er voor iedere klas een boek. Daarna hebben we natuurlijk de dans en het liedje van Kinderen voor Kinderen gedaan. We hebben deze week extra veel gelezen, spelletjes gedaan met het thema ‘reizen’ en de halve finale gehouden van de Voorleeswedstrijd in de klas.

In samenwerking met Zegveld Zorgt
Op woensdag 9 oktober was er in het kader van ‘De week tegen de eenzaamheid’ een gezellige bijeenkomst op school georganiseerd. Samen met Zegveld Zorgt. Er werd begonnen met koffie/thee en iets lekkers in de gymzaal. Daarna werd er in elke groep een bezoekje gebracht. In de bovenbouw was een handvaardigheid les bezig, in de middenbouw legden de leerlingen alles uit over hun tablet of Chromebook en in de onderbouw werden er spelletjes gespeeld.

Techniek les met een ei
Op woensdag 16 oktober hadden we wel een hele uitdagende techniek les. Nadat de juf een verhaal had verteld over een barones, een butler, een kip en een ei konden we aan de slag. Met een aantal materialen (denk aan: een zakdoekje, satéprikkers, een stukje touw, wat wol, een boterhamzakje en een servetje) moesten we een constructie maken voor een ei. Zodat we het ei van een paar meter hoog konden laten vallen en dan zou het ei nog heel zijn! Eerst kregen we wat tijd om het ontwerp te tekenen en daarna hebben we het zo goed mogelijk geprobeerd na te maken. Het was goed nadenken, creatief zijn en voorpret over wat zou komen. Buiten hebben we alle constructies getest. En het was al een beetje te voorspellen: een aantal eieren zijn heel gebleven en een aantal eieren hebben wat deukjes opgelopen.

Voorleeswedstrijd
Voor het derde jaar op rij konden de leerlingen van groep 7 en 8 meedoen aan de Nationale Voorleeswedstrijd. In de klas waren er 8 voorlezers die meededen in de halve finale. De overige klasgenoten fungeerden als jury en na iedere voorlezer kwamen er tips en tops en werd het juryformulier ingevuld. Er werd o.a. voorgelezen uit Harry Potter, De Gorgels, Geronimo Stilton en 100% Nina. Na de puntentelling gingen er vier voorlezers door naar de finale. Bij de finale kwamen ook de leerlingen van de onder- en middenbouw luisteren. Er waren maar liefst 4 juryleden die na elk fragment een woordje klaar hadden voor de voorlezer. Toen alle leerlingen geweest waren, ging de jury in beraad. Ondertussen werd er aan elkaar voorgelezen. Nadat de jury de winnaar bekend had gemaakt was er nog een toneelstuk van groep 6: ‘De Boekenbus.’ De winnaar van de voorleeswedstrijd gaat de school in februari vertegenwoordigen bij de regio ronde. Wij wensen hem heel veel succes!

School op Seef
Ook dit jaar krijgen we weer 3 ‘School op Seef’ lessen. En de eerste was op donderdag 31 oktober. Er waren 3 fiets parcoursen uitgezet en bij elk parcours kwam er een stukje behendigheid kijken. Zo moesten we over een schuine balk rijden, hebben we geoefend met voorsorteren en het maken van een noodstop. In het voorjaar gaan we meedoen aan het theorie- en praktijkexamen van verkeer.